Hey Webmasters! Get a free website with holiday themes - Get it NOW!
|
OTODIZAYN FORUM
9 Mayıs 2005 tarihi itibariyle forumumuz yenilenmiştir. Bu bölümde gönderilen mesajları okuyabilir ancak yeni mesaj gönderemezsiniz. Yenilenen OTODIZAYN FORUM için tıklayın
|
|
| Search For Similar Forums · Return to Website | ||
| Viewing Page 1 of 1 (Total Posts: 3) |
| Author | Comment |
umut karagün
IP: 195.155.80.26 Apr 19, 04 - 1:32 PM |
catia'da ön çamurluk..vs
kadir arkadasým ilgin için tekrar teþekkür ediyorum. catia gibi 3 boyutlu tasarým programlarýnda aslýnda zor gibi görünen bazý çizgileri oluþturmak basit gelen düz çizgilerden bile daha kolaydýr. bu arada togayýn bahsettiði yok integral alan hesabý eðrinin formülü gibi þeylere hiçmi hiç gerek yok! yapman gereken tek þey gözüne hoþ gelen bir ilerleme yolu eðrisi çizmek. bunu detaylýca açýklayabilirmisin demiþsin, elbette-kelimelerin yettiði kadarýyla anlatayým, öncelik 3 ayrý düzlemi bilmek,yani kullanmak. x-y düzlemine otomobilin çamurluðunu çiz.yani sadece yarým daire bir eðri(biraz daha tam daireye yakýn olabilir)daha sonra 3d ye geri dön. bu eðri bi kenarda dursun þimdilik. daha sonra yine ayný düzlemi seçerek bu sefer aracýn ön tasarým çizgilerini profilden görünecek þekilde çiz.(yani ön farý düþündüðün noktadan baþlayarak kaput-yan çamurluk kasasý ayrým çizgisini takip ederek oradan A sütünu-yan kapý camý hizasýnýn birleþtiði noktaya kadar ve oradan da ön kapýnýn baþlangýç çizgisini çizerek bu sketchi de tamamla. ( umarým anlaþýlmýþtýr) daha sonra yine 3d ye çýk.ve bu eðriyi çamurluða dik yönde biraz ötele. bu eðride bi köþede dursun þimdilik. þimdi gelelim bu iki çizginin hangi eðimle birleþmesini istediðine. yani çamurluk çýkýntýsýnýn kabarýklýðý vs.bu eðriyi çizmek için seçeceðin düzlem ise ilk çizdiðin iki eðriye dik olan düzlem. (yani z-y düzlemi)..bu düzlemi seçerek çamurluðun çýkýntý çizgisini çiz. yalnýz bu çizgiyi tek bir ikon seçeneðiyle yapmalýsýn. yani sadece eðri seçerek bir seçimde çizgiyi tamamlamalýsýn, yani ekli bir eðri olmayacak..bunu da çizip yine 3d ye çýk. generative shape design bölümünde bulunan loft komutu ile köþe çizgileri seç. yani ilk çizdiðin 2 eðri. daha sonra da spine seçeneðinde son çizdðin eðriyi iþaretle. loft komutunda dikkat etmen gereken bir nokta daha var. ilk iþaretledðin iki eðride ayný yönde olmalý(kýrmýzýyla gösterilen ok yönleri) bu þekilde aracýn ön çamurluðunu oluþturursun,en basit ve kolay yöntemlerden biri bu. yani integral yüzey alaný ya da eðrinin formülü ya da optimum Cf katsayýsý gibi teorik hesaplara girmene hiç gerek yok. sonuçta daha bir öðrenci olan arkadaþlarýn da bu tür gereksizce milletin kafasýný karýþtýrarak iþi zor biþeymiþ gibi göstererek kendilerini övmelerine hiç de gerek olmadýðýný göreceksin. ben de bu yöntemi kullanmaktayým bir makina mühendisi(otomotiv)olarak... herkese iyi çalýþmalar. bir de kadir arkadaþým mail adresini alýrsam daha detaylýca program üzerine yazabilirim eðer vaktim olursa. burda hava atýyor olmayalým sonra....
|
Togay Yuvanç
IP: 195.174.197.218 Apr 19th, 2004 - 4:45 PM |
doðrusu ben yaptýðým iþlemlerin gerekli olduðunu söylemedim.sadece bunlarý yapýyorum dedim yaptýklarýmýn zor olduðu düþünülüyorsa deðiller.ilk üniversitem deðil sonda olmaya bilir ve bu 2 üniversiteden öðrendiðim tek þey. akademik bilgi genelde fuzulidir.okadar þey öðreniyoruz ne iþe yarýyor atomlarý görebiliyormuyuz(aslýnda bazen yarýyorlar).ama kýsacasý ben hava atmaya çalýþmýyorum sadece bildiðimi paylaþmaya çalýþýyorum.bence kötü bir þey deðil.doðrusu forumun amacýda bu tam olarak bir þeyi anlatmak aslýnda bu forumada resim postalana bilse daah iyi olurdu çünkü en iyi öðrenme görerek öðrenme þeklidir.okuyarak öðrenme her zaman bi yerde takýlýr.UMARIM SÖYLEDÝKLERÝM YANLIÞ ANLAÞILMAZ AMACIM BÝRÝNÝ YERMEK YA DA KIRMAK DEÐÝL SADECE BÝLÝNMESÝNÝ ÝSTÝYORUM.BAZEN ABARTIYOR OLABÝLÝRÝM AMA HOÞ GÖRÜN NAPAYIM YAPIMDA VAR(KÖTÜ ALIÞKANLIK).DÜN SÖYLEDÝÐÝM YÖNTEMLER ANALÝZLERE GELÝNCE ZATEN BÝLGÝSAYARLAR YAPIYOR.SADCE EKSÝK OLAN PROGRAM OLUNCA O YÖNTEMLERE BAÞVURMAK ZORUNDA KALIYORUM.neyse fazla uzatmayayým.genelde gördüðünüz üzere geyik ve lafý uzatan biriyim dir.kötü birþey söylediysek affola. |
kadir araz
IP: 81.213.9.112 Apr 20th, 2004 - 12:03 AM |
tesekkur ederim umut arkadasim. kardes benim mail daresim kadaraz@hotmail.com bu adresten bana istediginiz sekilde ulasabilirsiniz. ayrica ayni isimli otodizayn adresine de sahibim. oradanda iletisim saglayabiliriz. senden bir ricam olacak. yazdiklarin oldukca guzel. ancak ben senden yazdiklarini resimli olarak isteyebilir miyim. zahmet olmazsa tabi. dedigim gibi. catia yi az cýk kullaniyorum. daha dogrusu su anda solidworks uzerine yogunlastim. o windows ortamina daha uyumlu. soylemek istedigim kati model olusturmak konusunda bir problemim yok. mesela motor kaputu vs. cizebiliyorum. ancak on camurluk icin hangi egrileri kullanmam gerekli onu cikaramadim. 3d max ta da ugrastim. olmadi. kafayi siyiracam neredeyse. bu konuda yardim edersen cok sevinirim. sadece bi on sag veya sol camurlugu cizerek bana gonderebilirsen cok sevinirim. yada aciklamaya gerek yok. sen sadece bu anlattigin islemlerle cizdigin bir cizimi (*.catpart olarak) bana yollarsan ben onu inceler nasil yapildigini anlarim. bu soy agaci denen sey mukemmel bir sey. bircok programda bu ozellik yok. soy agaci sayesinde cizdiginiz parca ve ya montajin en basina donup ilk olusturdugunuz profilde bile degisiklikler yapilabiliyor. bilmiyenler icin soyluyorum mesela bir kenara radius (yuvarlatma yaptiniz) daha sonra baska isslemlerde yaptiniz. eger raidus ta hata oldugunu anlarsaniz bir cok programda ctrl+z isinizi goruyor. ve geri donuyorsunuz. tabi bu arada radius verme isleminden sonra yaptiginiz butun islemler gidiyor. ancak bu programin soy agacinda bu islemi sorunsuzca yapabiliyorsunuz. bence bu mukemmel brsey. dedigim gibi umut arkadasim. bana bir zahmet cizimin dosyasini yollayabilirsen sevinirim. bu arada ilgilenenlere soyliyim. elimde solidworks programinin turkce kullanim tezi var. isteyen arkadaslara zip dosyasi olarak yollayabilirim. tez seklinde hazirlanmis. bence guzel notlar. |
bravenet.com